miercuri, 4 august 2010

Jeronimos Monastery, Lisbon, Portugal

Manastirea Hieronymites (Mosteiro dos Jeronimos) este situata in districtul Belem din Lisabona, Portugalia. Aceasta manastire magnifica poate fi considerata unul dintre cele mai importante monumente din Lisabona si este, cu siguranţa una dintre realizarile cele mari ale stilului Manueline (portugheza-gotic tarziu). In 1983, a fost clasificaat de catre UNESCO, ca facand parte din Patrimoniului Mondial.ISTORIE
Casa pentru calugari Hieronymite a fost construita pe acelasi site de Ermida face Restelo, un schit care a fost fondat de catre Henry Navigatorul la aproximativ 1450.

Structura existenta a fost inceputa la ordinele lui Manuel I (1515-1521), pentru comemorarea intoarcerii cu succes a lui Vasco da Gama din India. Aceasta a fost initial o biserica de inmormantare a Casei de Aviz, dar a devenit o casa de rugaciune pentru marinarii care paraseau portul.

Construcţia manastirii a inceput in 1502 si au fost necesari 50 ani pentru a o finaliza. La constructia ei s-a folosit calcar local. Cladirea manastirii a fost finanţata cu un impozit de 5% pe mirodeniile aduse din Est.

Manastirea a fost proiectata in stil Manueline de Diogo de Boitaca (care a fost, probabil, unul dintre creatorii acestui stil). El a construit biserica, manastirea, sacristia, si sala de mese. El a fost urmat de spaniolul Joao de Castilho, care a preluat construcţia in jurul anului 1517. Castilho a schimbat treptat, de la stilul Manueline la stilul Plateresco, un stil de generos cu decoratiuni care aminteste de vase de argint (Plata). Au fost mai multe sculptori care si-au pus amprenta asupra acestei cladiri. Nicolau Chanterene adauga profunzime cu teme renascentiste.

Arhitectul Diogo de Torralva a reluat construcţia manastirii in 1550, adaugand capela principala si cor, folosind numai motive renascentiste. Opera sa a fost continuata in 1571 de catre Jerome de Rouen (de asemenea, numit Jeronimo de Ruao), care a adaugat unele elemente clasice.

La data de 13 decembrie 2007 la manastire a fost semnat Tratatul de la Lisabona, de catre reprezentanţii celor 27 de state membre ale UE.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu